Aminokyseliny jsou stavební kameny bílkovin. Většina bílkovin obsahuje všech 20 aminokyselin. Všechny bílkoviny se neustále odbourávají a znovu syntetizují. Aminoykseliny jsou přitom jednak stavebními složkami, jednak produkty odbourávání.
Všechny aminokyseliny se skládají z aminové skupiny na jednom a na druhém konci, obě skupiny jsou spojené centrálním uhlíkovým atomem. Charakteristické místo, kterým se odlišuje jedna aminokyselina od druhé je tvořena třetí skupinou, která je u každé aminokyseliny jiná.
Z 20-ti aminokyselin, které se vyskytují v bílkovinách, jich 8 nemůže být syntetizováno. Musí být přijaty jako „esenciální“ aminokyseliny nebo musí být získány odbouráním vlastních proteinů. Neesenciální aminokyseliny se syntetizují v lidském organizmu. Je důležité vědět, že pro vstřebávání aminokyselin jsou nezbytné uhlohydráty. Nedoporučuje se však podávat samotné aminokyseliny např. Tryptofan ve velkých dávkách. Předávkování může snížit účinnost a porušit nutriční rovnováhu.
Konzumace aminokyseliny v jejich čisté formě je výhodnější než velké množství proteinů, protože eliminují zvýšený nápor na ledviny a játra při trávení nadměrného příjmu proteinů. Aminokyseliny mohou být přímo absorbovány do krevního oběhu.